Student

Veilig wonen op kamers. Het is tijd voor de volgende stap. Je gaat studeren in een andere stad en op kamers. Zodra je een leuke kamer hebt gevonden in een studentenhuis of appartementencomplex, ben je natuurlijk druk met het inpakken van je spullen en het regelen van je uitzet. Toch is het ook belangrijk om stil te staan bij de beveiliging van je nieuwe studentenwoning. Het zou toch zonde zijn als jouw laptop met je scriptie of tablet met al jouw foto’s en muziek worden meegenomen?

Studentenhuizen gewillig doelwit onder inbrekers

Studentenhuizen zijn populair onder inbrekers omdat het vaak relatief eenvoudig is om naar binnen te sluipen. Vaak trekken studenten de deur achter zich dicht als ze weggaan, maar vergeten de deur met de sleutel op slot te draaien. Via de flippermethode (door met een stuk plastic het slot in de voordeur in te drukken) is een inbreker binnen 30 seconden binnen. Ook hengelen door de brievenbus en insluipen door een raam dat open staat is een veel voorkomende manier om binnen te komen.

Inbrekers weten precies wanneer ze hun slag kunnen slaan. Vaak wordt er overdag ingebroken als studenten colleges volgen of bijvoorbeeld aan het sporten zijn. Ook in het weekend zien we een stijging van het aantal inbraken in studentenwoningen. Veel studenten gaan dan terug naar hun ouders.

Draadloos alarmsysteem

Een tip die misschien veel mensen zal verbazen, is om de studentenkamer te voorzien van een alarmsysteem. Dit lijkt misschien een extreme maatregel voor een enkele kamer, maar een draadloos alarmsysteem is tegenwoordig zelf eenvoudig te installeren en ook voor een student betaalbaar. Handig is dat de student een melding op zijn telefoon krijgt wanneer iemand de kamer betreedt. Als men duidelijk kan zien dat een studentenkamer met een alarmsysteem beveiligd is, zal men minder snel een poging tot inbraak ondernemen. 

Maak jouw studentenkamer inbraakproof

Om inbrekers buiten de deur te houden is goedgekeurd hang- en sluitwerk een vereiste. Kies daarom altijd voor veiligheidsproducten, die herkenbaar zijn aan het SKG logo. En vergeet je ramen niet. Denk ook aan een goedgekeurde kluis voor thuis om jouw waardevolle spullen in op te bergen. Hieronder nog een aantal praktische tips om inbrekers buiten de deur te houden.

Tips

 • Draai altijd de voordeur op slot met je sleutel of kies voor het zelfsluitende Nemef 4100 plus slot
 • Plaats meerdere sloten op één deur
 • Sluit altijd de ramen wanneer je niet thuis bent en beveilig ze met de juiste producten
 • Zorg ervoor dat de voordeur zichtbaar en verlicht is zodat ook de buren kunnen opletten
 • Plaats een stalen strip tegen flipperen aan de buitenzijde van de voordeur
 • Draai je eigen kamerdeur op slot
 • Gebruik hangsloten om snel en eenvoudig bepaalde deuren of kasten af te sluiten
 • Laat geen waardevolle spullen zoals laptops, smartphones en tablets in het zicht liggen, berg ze bijvoorbeeld op in een Yale kluis.
 • Installeer daarnaast een programma op je computer, laptop, smartphone of tablet om deze bij diefstal eenvoudig te kunnen traceren. 
 • Neem zoveel mogelijk waardevolle spullen mee als je langere tijd weggaat
 • Schrap de ‘geheime’ plekjes, dus geen sleutels meer onder deurmatten en bloempotten